Stichting Betty Chimoyo

Stichting Betty Chimoyo

Buurtcentrum Voor De Jeugd In Nood

DutchEnglishFrenchGermanSpanish

Stichting Betty Chimoyo

DutchEnglishFrenchGermanSpanish

Buurtcentrum Voor De Jeugd In Nood

Onze stichting is toegewijd aan de liefhebbende grootmoeder genaamd Betty Chimoyo die voor alle rassen op de wereld klaarstond. Zij verzorgde ieder mens dat op haar pad kwam met liefde, en vooral ook eten en drinken. Wanneer ze geld had hielp ze kinderen met scholing en onderdak. Dit deed ze tot de dag dat ze stierf.

Over Stichting Betty Chimoyo

Mijn naam is Gladys Agricola, oprichter van de stichting Betty Chimoyo. Als kind ben ik in armoede opgegroeid en ik heb mede daarom veel begrip voor kinderen in nood. Kinderen moeten vrij kunnen leven zonder angst. Wij van de stichting Betty Chimoyo willen graag een jeugdcentrum openen waar weeskinderen en kinderen in nood hun talenten kunnen ontdekken. Ons doel is om ze hierbij te ondersteunen zodat ze kunnen zijn wie ze willen zijn! Een plek waar de drive voor hun dromen en toekomst kan worden gevonden.

Iedereen heeft dromen maar vooral deze kinderen hebben  een omgeving nodig waar ze zich veilig en beschermd voelen. Stichting Betty Chimoyo is daarom begonnen met het bouwen van een jeugdcentrum waar de kinderen van Mumbwa kunnen spelen, leren en opgroeien. Indien nodig voorzien we de kinderen van de juiste personen om mee te kunnen praten of naartoe kunnen komen voor advies en steun. Onze visie is een plek creëren waar ze zich vertrouwd voelen met elk probleem en samen zullen we een oplossing vinden! Dit lukt ons natuurlijk niet alleen en daarom vragen wij u voor steun!

Onze centrum zal therapeuten, doctoren, docenten, dansleraren, yoga-instructeurs en nog veel meer uitnodigen. Wij willen graag elke dag workshops, scholing of activiteiten aanbieden die ze kunnen bijwonen. Van negen uur ’s ochtends tot zes uur’ s avonds zou je ons ook de babysitters van Mumbwa kunnen noemen. Voor kinderen zonder woonplaats zouden we graag 24/7 onderdak willen aanbieden. In onze jeugdgemeenschap laten we de ouderen langs komen voor bijeenkomsten of workshops om te praten over hoe ze hun kinderen beter kunnen opvoeden en beschermen, dit willen wij graag doen samen met de mensen die hun leven toe wijden aan het helpen van deze kinderen.

Hoe wij het centrum gaan onderhouden

Zodra het gebouw af is en staat wordt het officieel geopend. Mensen kunnen langskomen met hun kinderen en zichzelf aanmelden voor activiteiten, of ze kunnen solliciteren voor werk in het centrum. Wij zouden graag willen creëren dat er een winkel is waar kunst (van de kinderen) kan worden verkocht. Daarnaast zouden we graag een tuin willen creëren waar voedsel wordt verbouwd en kinderen leren over landbouw.

De mensen die zich fulltime inzetten voor het ondersteuningscentrum zullen het doordeweeks en in het weekend behandelen als hun thuis. Toekomstige projecten en activiteiten georganiseerd door de gemeenschap zoals bruiloften, verjaardagen etc. zullen ook nuttig zijn als bron van inkomsten. Op deze manier willen we geld binnen krijgen om het centrum te blijven onderhouden.

Onze motivatie

Stichting Betty Chimoyo is meer dan alleen een stichting! Wij zijn een noodzaak voor de veiligheid van de kinderen in armoede zonder echte gezinnen of onderdak!

Een goede YouTube-film die mij heeft geïnspireerd en mij herinnert aan de redenen waarom Betty Chimoyo nodig is, gaat over een klein meisje genaamd Mercy. Ze heeft in armoede geleefd en ze kon nergens heen. Ze werd seksueel misbruikt door haar stiefvader en werd zwanger op 14-jarige leeftijd. Helaas stierf ze tijdens de bevalling van haar kind. Vanwege illegale abortussen heb ik dit soort situatie eerste hand in mijn familie ervaren. Elke vorm van kindermishandeling moet van de mensheid worden uitgesloten. Deze vorm van gedrag en omgang kan niet blijven doorgaan en moet worden verboden!

We moeten onze kinderen en onze ouderen opvoeden en bijscholen, zodat verhalen als het verhaal van Mercy in de verledentijd blijven op deze wereld. Mercy’s moeder stopte haar pasgeboren kleinkind in een toiletpot maar gelukkig dankzij Gods genade en wonder overleefde de baby deze verschrikkelijke omstandigheden. Veel pasgeborenen in situaties als deze overleven het niet en hier moet wat aangedaan worden.

Ik bedank de mensen die de film hebben gemaakt. Ik ben dankbaar voor de informatie die in de film gedeeld wordt en ik vind het prachtig gedaan. Dit soort problemen oplossen is een van de grootste redenen van ons bestaan.”

© Stichting Betty Chimoyo is een ANBI aangemerkte instelling